Obiskovalec: hit counter
Evropska zastava
 
Evropska zastava

Pred vami je evropska zastava. Predstavlja Evropsko unijo, enotnost Evrope ter njeno identiteto v širšem smislu besede. Krog zlatih zvezd je simbol solidarnosti in harmonije med evropskimi narodi.

število zvezd na zastavi nima nič skupnega s številom držav članic. število dvanajst že od nekdaj velja za simbol popolnosti, celovitosti in enotnosti. Na osnovi tega bo zastava ostala nespremenjena ne glede na prihodnje širitve Unije.

Zgodovina zastave

Zgodovina zastave sega do leta 1955. V tem časuje Evropska unija obstajala še kot Evropska skupnost za premog in jeklo in je štela le šest držav članic. Nekaj let pred tem je bil ustanovljen številčneši Svet Evrope, ločen organ, ki se je zavzemal za človekove pravice ter spodbujal Evropsko kulturo.

Svet Evrope je precej časa razmišljal o uvedbi svojega simbola in se po številnih razpravah odločil za sedanjega - krog dvanajstih zlatih zvezd na modri podlagi. število dvanajst je v različnih izročilih simbol popolnosti, spominja pa tudi na število mesecev v letu ter ur na številčnici. Krog je med drugim tudi simbol enotnosti. Tako je nastala evropska zastava, ideal enotnosti evropskimi narodi.

Svet Evrope je nato začel spodbujati druge evropske institucije, naj tudi same za svoj simbol sprejmejo to zastavo. Leta 1983 se je na poziv odzval Evropski parlament, leta 1985 pa so jo končno vsi predsedniki držav ter vlad sprejeli za uradni simbol Evropske unije, ki je tedaj nosila ime Evropske skupnosti.

Od začetka leta 1986 to zastavo uporabljajo vse evropske institucije. Evropska zastava je edini simbol Evropske komisije, izvršilne veje Evropske unije. Druge institucije in organi Unije poleg nje uporabljajo tudi lasten simbol.

Za grafično delo ali uporabo zastave v datotekah vam ponujamo tudi datoteke katere si lako prenesete ba vaš računalnik.

Navodila:
Datoteke v JPEG ali TIFF formatu so lahko prenešene s klikom desnega gumba na miški in jih lahko uporabljate v večini mikrosoftovif programih.
Vektorska formata sta EPS in CDR. Vektorski format Postscript files (EPS) je lahko uporabljen v večnini grafičnih programih(Adobe Illustrator) naspram Corel Draw (CRD) format izključno samo v Corel Draw programu. Barve so v tehniki CMYK in so ubporabne direktno za tisk ali print v štiribarvni tehniki.


40 KB
206 KB
452 KB
19 KB

40 KB
206 KB
452 KB
19 KB

40 KB
206 KB
452 KB
12 KB

40 KB
206 KB
425 KB
12 KB

40 KB
206 KB

40 KB
206 KB

Navodial za ročno mešanje barv

Uvod

Namen tega grafičnega priročnika uporabnikom pomagati, da izdelajo natančne reprodukcije evropskega simbola. Vsebuje navodila za oblikovanje simbola in uporabo satandardnih barv.
Simbilni opis
Na nebesno modri podlagi je krog dvanajstih zvezd, ki predstavlja zvezo evropskih narodov. število zvezd se ne spreminja, saj dvanajst predstavlja popolnost in enotnost.
Heraldični opis
Na aziurno modri podlagi je dvanajst zlatih petokrakih zvezd, katerih kraki se ne stikajo.
Geometrijski opis
Simbol ima obliko pravokotne modre zastave. Njena širina je enaka eni višini in pol. Na sredi je dvanajst zlatih zvezd, ki so ena od druge enakomerno oddaljene in tvorijo neviden krog. Središče kroga je hkrati tudi sečišče diagonal pravokotnika. Premer kroga znaša eno tretjino višinecelotne zastave. Vsaka zvezda ima pet krakov. Ti se nahajajo na obodu nevidnega kroga, polmer tega kroga je enak eni osemnajstini višine zastave. Vse zvezde ležijo pokončno, kar pomeni, da en krak gleda navzgor, konici dveh krakov pa se dotikata nevidne ravne črte, ki je pravokotna na drog zastave. Razporeditev zvezd v krogu ustreza položaju ur na številčnici. Njihovo število se ne spreminja.
Predpisane barve

Simbol vsebuje naslednje barve:

PANTONE REFLEX BLUE za površino pravokotnika; PANTONE YELLOW BLUE za zvezde. Mednarodna paleta barv PANTONE je zelo razširjena in dostopna tudi nestrokovnjakom.

štiribarvni postopek

Pri štiribarvnem postopku teh dveh standardnih barv ni mogoče uporabljati, zato jih je potrebno narediti iz štirih barv, ki so pri tem postopku na voljo. PANTONE YELLOW dobimo iz 100 % Process Yellow. Z mešanjem 100 % Process Cyan in 80 % Process Magenta lahko dobimo barvo, ki je zelo podobna PANTONE REFLEX BLUE.

Internet

Na spletni paleti PANTONE REFLEX BLUE ustreza barvi RGB:0/0/153 (heksadecimalna vrednost: 000099), PANTONE YELLOW pa barvi RGB:255/204/0 (heksadecimalna vrednost: FFCC00).

Logotipi, grbi in zastave

Pripravili smo vam tudi nekaj logotipov (grbov) katere lahko snamete v obliki CorelDraw8, Postscript in Jpeg formatu. V primeru, če imate logotip kateri je objavljen boljši ali novejši nam ga lahko posredujete in mi ga bomo zamenjali ter objavili vaše ime (če želite). Če se na naši strani pojavi vaš logotil in se vi s tem ne strinjate nas prosim obvestite in ga bomo nemudoma odstranili (v delovnikih od 8 do 14 ure). Ta rubrika je namenjena izključno pomoči pri izdelavi raznih izdelkov za točno določeno podjetje, klub ali društvo za katerega je tudi znak, logotip bil narisan. Vse barve uporabljene v znakih so simbolične. Vse pripombe sprejejmamo na elektronsko pošto info@garb.si.

Če želite da objavimo vaš logotip nam ga prosim posredujte v črtni obliki in ga bomo dodali v našo zbirko, lahko napišete tudi kak spremni tekst vendar ne večji od dveh stavkov.

Društva, ISO, Klubi, Mestni grbi, Osnovne šole, Podjetja.

Dol. Počehova 14f, 2211 Pesnica pri Mariboru, tel. +386 2 654 21 90, fax. +386 2 654 21 91